Hoe moet ik poetsen?

Je weet waarschijnlijk wel dat het belangrijk is om je tanden iedere dag goed te poetsen. Maar hoe poets je nou eigenlijk 'goed'? Flits legt je dit heel graag uit. Het kan zijn dat je er daarna nog vragen over hebt. Deze vragen kun je altijd stellen aan je papa of mama, of aan de tandarts als je langs komt voor een controle. 
 

Wat voor soort tandenborstel kun je het beste gebruiken?

Er zijn veel verschillende soorten tandenborstels. Zo heb je al een grote keuze uit gewone tandenborstels met zachte haren of met harde haren óf een grote kop of een kleine kop. Tegenwoordig is er ook veel keuze uit elektrische tandenborstels. Elektrische tandenborstels zijn de beste keuze voor de reiniging van je gebit. Je tanden en kiezen worden er nog schoner van dan van een gewone tandenborstel, waardoor de kans op gaatjes kleiner wordt. Als je geen elektrische tandenborstel hebt, kun je het beste kiezen voor een gewone tandenborstel met een kleine kop en zachte haren, zodat je ook goed achterin je mond kunt komen op de plekken waar je met een grote tandenborstel niet goed bij kan.
 

Welke tandpasta is de beste keuze?

Ook zie je in de winkels veel keuze op het gebied van tandpasta. Voor de allerkleinste kinderen tot vier jaar, zijn er speciale peuter tandpasta's die minder fluoride bevatten. Wanneer je 5 jaar bent geworden, mag je tandpasta gebruiken voor volwassenen of tandpasta waarbij de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar op de tube staat.

Hoe poets je je tanden?

Flits raad je aan, om te poetsen volgens de 3 B's. De B's staat voor buitenkant, binnenkant en bovenkant.

      


Fluoride in tandpasta gaat pas werken als je minimaal twee minuten je tanden aan het poetsen bent. De meeste elektrische tandenborstels houden voor jou de tijd bij, zodat je precies weet wanneer je kan stoppen met poetsen. Poets minimaal twee keer per dag, 's ochtends en 's avonds. 


TIP!

Om ervoor te zorgen dat je iedere dag twee keer, twee minuten je tanden poetst.
Kun je vragen of je ouders een 'app' downloaden voor op hun smartphone of tablet. Bekijk hier de leukste gratis apps om het poetsen nog leuker te maken!