Eerste hulp bij tandletsel

Door een val of klap op een tand kan een tand afbreken, los gaan zitten of er zelfs uitvallen. Wat kunt u dan het beste doen? En is de schade te herstellen? Wij hebben de meest voorkomende situaties voor u op een rijtje gezet. Zo weet u direct wat u moet doen.

De tand is afgebroken

Wanneer er een stuk van de tand is afgebroken, ga dan zo spoedig mogelijk naar de tandarts. Houd daarbij het tanddeel nat in water of speeksel (in de ruimte tussen uw kiezen en uw wang). De tandarts kijkt of het afgebroken stuk teruggeplaatst kan worden. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet). Gaat het om een melktand? Als er geen klachten zijn, zal de tandarts aan een afgebroken melktand doorgaans niets doen, omdat een kind deze rond zijn zesde jaar wisselt voor een blijvende tand. De tandarts beperkt zich meestal tot het eventueel glad slijpen van de scherpe rand van de tand, zodat het kind zijn/haar tong niet beschadigt.

De tand staat los

Kom niet aan de tand. Duw deze ook niet terug, maar ga direct naar uw tandarts.

De volwassen tand is eruit

Bij een volwassen tand kunt u deze het beste direct op zijn plek proberen terug te zetten. Dan is de kans op succes groter. 

Hoe plaatst u uw tand terug in de kaak?

  • Zoek de tand snel op.
  • Pak de tand vast bij de kroon (zie de afbeelding hieronder). De kroon is dat deel van de tand dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is.


     
  • Spoel de tand even schoon, bij voorkeur in een bakje melk. Als dat er niet is, lik of zuig de tand dan even schoon (dit kan het beste door de persoon gedaan worden van wie de tand is). Gebruik liever geen water, omdat de kans op genezing kleiner wordt wanneer de wortel in contact komt met water. Bovendien kan door afspoelen onder de kraan de tand door de afvoer verdwijnen. Poets de tand ook niet schoon met bijvoorbeeld een borsteltje of een schoonmaakmiddel.
  • Wanneer de tand schoon is, zet hem dan op zijn plek terug in de kaak.
  • Houd de tanden op elkaar met ertussen een papieren zakdoekje of een gaasje. Zo blijft de tand het beste op zijn plaats.
  • Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken) zodat de tand weer kan vastgroeien.

Het terugplaatsen gaat niet! Wat nu?

  • Leg de tand in een bakje melk.
  • Is er geen melk binnen bereik? Bewaar de tand dan los in de mond, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Het is belangrijk dat de tand niet uitdroogt. Wanneer de tand langer dan een half uur droog is geweest, dan is er weinig kans dat de tand nog kan worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoekje of doosje tot aan het bezoek aan de tandarts.

De melktand is eruit

In tegenstelling tot een volwassen, blijvende tand moet u een melktand nooit terugplaatsen. Dit kan namelijk de nieuwe, blijvende tand beschadigen. Wanneer de melktand al los zat vanwege het wisselen hoeft u niks te doen, er zal vanzelf een nieuwe, blijvende tand op de lege plek komen. Twijfelt u? Dan kunt u altijd langskomen. Neem de melktand mee naar de tandarts. 

Verkleurde tanden

Door een harde klap of val op de tand kan deze verkleuren. Hier leest u alles over verkleuringen van tanden.

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom bij Klaassen Mondzorg Totaal. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Let op: dit formulier is niet bedoeld voor het afzeggen of wijzigen van afspraken. Neem hiervoor telefonisch contact op met de desbetreffende praktijk.

Naam:*
Adres:*
Postcode /Woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
Emailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr. / Sofinummer:*
Vestiging van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons?:
Reden inschrijving:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

*Verplichte velden