De verzorging van het melkgebit

Voordat de blijvende, volwassen tanden doorkomen, krijgt een kind een melkgebit. Dit is nodig om te kunnen eten, praten en slikken. Ook is het melkgebit van belang bij de ontwikkeling van het gezicht, de kaken en het blijvend gebit. Het is daarom erg belangrijk om het melkgebit goed te verzorgen, ondanks dat het in een later stadium wordt ingewisseld voor volwassen tanden. 

De ontwikkeling van het melkgebit

De eerste melktand breekt meestal rond de zes en negen maanden door. De eerste twee melktanden komen aan de onderkant in het midden tevoorschijn. Daarna volgen de twee middelste snijtanden aan de bovenkant. De laatste melkkies verschijnt ongeveer tussen de 24 en 30 maanden. Een volledig melkgebit bestaat uit twaalf tanden en acht kiezen.

Tips voor de verzorging van het melkgebit

  • Tweemaal daags, twee minuten poetsen;
  • Totdat het kind 10 jaar is, is het verstandig om het gebit nog even na te poetsen;
  • Een verstandig eet- en drinkpatroon;
  • Laat uw kind vanaf 9 maanden uit een beker drinken in plaats vanuit een zuigflesje of anti-lek beker. Hierdoor drinkt uw kind de drank in één keer op en heeft het glazuur voldoende kans om te herstellen;
  • Probeer duimen en zuigen op een speen zo snel mogelijk af te leren. Het afleren van het zuigen op een speen is makkelijker, deze kun je wegnemen.

De ontwikkeling van het blijvend gebit

Het wisselen gebeurt wanneer het kind tussen de zes en twaalf jaar oud is. De melktanden en -kiezen worden ingewisseld door blijvende, volwassen exemplaren. Ook komen er nieuwe kiezen bij. Rond het zesde levensjaar breekt er een nieuwe kies door en daarachter volgt rond het twaalfde jaar nog een blijvende kies. Een volledig blijvend gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen.

Gaatjes in het gebit

Ieder gebit is anders. Het ene gebit is gevoeliger voor gaatjes dan het andere gebit. Echter kan de kans op gaatjes wel beperkt worden door een verstandig eetpatroon en een goede mondhygiëne.

Wanneer moet ik met mijn kind naar de tandarts?

Wij adviseren u om uw kind vanaf tweejarige leeftijd mee te nemen naar de tandars wanneer u zelf een controle afspraak heeft. Een behandeling is dan meestal nog niet nodig, maar het kind kan zo alvast wennen. Hier vindt u meer informatie en tips voor het eerste tandartsbezoek.

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom bij Klaassen Mondzorg Totaal. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Let op: dit formulier is niet bedoeld voor het afzeggen of wijzigen van afspraken. Neem hiervoor telefonisch contact op met de desbetreffende praktijk.

Naam:*
Adres:*
Postcode /Woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
Emailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr. / Sofinummer:*
Vestiging van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons?:
Reden inschrijving:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

*Verplichte velden