Sealen

Wanneer de tandarts of mondhygiënist het heeft over 'sealen', betekent dit het afdichten van groefjes en putjes in de kiezen. Dit wordt meestal gedaan nadat de volwassen kies helemaal door is gebroken. Doordat de haren van een tandenborstel lastig in de groefjes en putjes kunnen komen ontstaan er gemakkelijk gaatjes. 

        

Voor het sealen                      Na het sealen

 

Hoe verloopt de behandeling?

Stap 1: Reinigen en etsen

Als eerste stap wordt de kies goed schoongemaakt met een borsteltje of een instrument. Om te zorgen dat de lak goed hecht, ruwt de tandarts/mondhygiënist de groefjes en pu tjes in het glazuur op met een zure vloeistof of gel. Dit wordt 'etsen' genoemd en wordt gedaan met een spuitje of een kwastje.

          

Reinigen                                      Etsen

 

Stap 2: Spoelen en drogen

Als tweede stap wordt de zure vloeistof of gel weggespoeld met water. Dit gebeurt met een lucht-/waterspuit. Het water wordt opgezogen met een speekselzuiger zodat u hier geen last van heeft. Om de kies droog te houden wordt gebruik gemaakt van wattenrolletjes en een speekselzuiger. Zo kan de lak goed aan de kies hechten.

              

Spoelen                                           Drogen

 
Stap 3 (soms): Rubberdam 

Soms is een 'rubberdam' nodig om de kies helemaal droog te houden. Dit is een heel dun rubber lapje wat om de kies of om meerdere kiezen wordt gespannen. Een ringetje houdt dit lapje op zijn plaats. Dit kan soms wat gevoelig zijn, omdat het ringetje op het tandvlees drukt. Dit gevoel zal snel wennen. Daarna zal de kies worden drooggespoten met een luchtspuit.

 

Stap 4: Sealen 

Als de kies volledig droog is kan de tandarts/mondhygiënist de kunststoflak aanbrengen met een instrument of kwastje. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.

 

Stap 5: Verharden van de lak 

Als laatste stap wordt de lak hard gemaakt. Dit gebeurt met een lamp die blauw licht geeft. Wanneer de lak hard is, wordt gecontroleerd of de lak goed op zijn plaats zit.

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom bij Klaassen Mondzorg Totaal. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Let op: dit formulier is niet bedoeld voor het afzeggen of wijzigen van afspraken. Neem hiervoor telefonisch contact op met de desbetreffende praktijk.

Naam:*
Adres:*
Postcode /Woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
Emailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr. / Sofinummer:*
Vestiging van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons?:
Reden inschrijving:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

*Verplichte velden