Eten, drinken en een gezond gebit

In bijna alle voedingsmiddelen zitten suikers en zetmeel. Tandplak zet deze suikers en zetmeel om in zuren. Zuren veroorzaken gaatjes in het gebit. Gelukkig zorgt speeksel ervoor dat dit zuur geneutraliseerd wordt. Speeksel heeft dus een beschermende werking, maar hier heeft het wel tijd voor nodig. Het is daarom van belang niet de hele dag door bepaalde voedingsmiddelen te eten en bepaalde drannken te drinken.

Tanderosie door zuren in dranken

In frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn zitten naast suikers die gaatjes veroorzaken ook zuren. Zuren tasten uw tandglazuur aan. Daardoor slijt uw gebit. Deze vorm van slijtage heet erosie. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het gaat niet alleen om hoevéél zure producten u eet en drinkt. Hoe vaker u dat doet en hoe langer u zure producten in uw mond houdt, hoe groter de kans op tanderosie is. Ook de manier waarop u eet en drinkt is van invloed. Wanneer tanderosie niet wordt bestreden, kunnen zuren het tandglazuur en vervolgens zelfs het blootliggende tandbeen oplossen. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit.

Is het bijten op een ijsklontje slecht voor mijn tanden?

Het bijten op een ijsklontje zorgt ervoor dat uw tanden plotselinge kou te verduren krijgen. Door het snel afwisselen van koud en warm kunnen er scheurtjes en barstjes in de tanden ontstaan. 
En hoe zit het met het bijten?
Tanden kunnen wel tegen het bijten op het harde ijsklontje, maar goed is het niet. Zeker niet wanneer het vaak gebeurt, zoals met nagelbijten. 

Tips voor een gezond gebit

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom bij Klaassen Mondzorg Totaal. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Let op: dit formulier is niet bedoeld voor het afzeggen of wijzigen van afspraken. Neem hiervoor telefonisch contact op met de desbetreffende praktijk.

Naam:*
Adres:*
Postcode /Woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
Emailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr. / Sofinummer:*
Vestiging van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons?:
Reden inschrijving:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

*Verplichte velden