Een goede mondhygiëne bij ouderen blijft vaak achter


"In 2014 zag minder dan 40% van de 80 plussers een tandarts"

Herkent u dit bij uzelf, uw (groot)ouders of andere ouderen in uw omgeving? Omdat veel ouderen al kampen met gezondheidsklachten, is een goede mondhygiëne juist voor deze groep erg van belang. Een slecht verzorgd gebit heeft namelijk niet alleen invloed op het gebit zelf, maar ook op de algehele gezondheid. Zo kunnen longontsteking, hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en snellere veroudering van het brein allemaal (mede)veroorzaakt worden door een slechte mondhygiëne. Helaas is uit meerdere onderzoeken gebleken dat de mondhygiëne vaak achterblijft bij ouderen.
 

Schrikbarende cijfers

Mede uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek) blijkt dat thuiswonende ouderen steeds minder vaak naar de tandarts gaan. Zo zag minder dan 60% van de ouderen tussen de 70 en 80 in 2014 een tandarts. Bij de 80 plussers was dit zelfs minder dan 40%. Naast het feit dat veel ouderen niet in staat zijn om naar de tandarts toe te gaan, speelt ook het financiële aspect een grote rol. Waar minderjarigen hun mondzorg vergoed krijgen, is dit bij ouderen niet het geval en valt dit veelal buiten de basisverzekering.

Bron: KNMT

Bespaar niet op preventie!

Wanneer het (kunst)gebit twee keer per jaar gecontroleerd wordt, kan een uitgebreide (en dure) behandeling voorkomen worden. Een regelmatige controle is tevens ook belangrijk voor de garantie van implantaten. Daarnaast moet het (kunst)gebit thuis ook goed worden verzorgd. Klik hieronder op de link van uw keuze voor meer informatie.

Gratis prothese check

Bent of kent u iemand die een uitneembare prothese in de boven- en/of onderkaak draagt en twijfelt u of deze nog goed zit? In dat geval is iedereen met een prothese welkom in één van onze praktijken voor een gratis prothese check*. De prothese wordt dan nagekeken terwijl u wacht. Vaak kan een (kleine) reparatie de eventuele klachten al verhelpen.

*De gratis prothese check is éénmalig en geen vervanging van een reguliere gebitscontrole. 

Gratis intake klikgebit 

Draagt u een volledige prothese maar heeft u hier last van? Een klikgebit is dan de oplossing! Kom langs in één van onze praktijken voor een gratis intake klikgebit. Deze afspraak is geheel vrijblijvend en bedoeld om kennis te maken, uw wensen te bespreken en het klikgebit en de behandeling toe te lichten.


Neem contact met ons op voor een afspraak voor uzelf of voor uw ouders:


Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):
Telefoonnummer:*
E-mailadres:
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*

*Verplichte velden