Gevoelige tandhalzen

In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug. Als het tandvlees terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel zit geen glazuur, daardoor is de tand en kies erg gevoelig voor invloeden als warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel.

Waardoor trekt het tandvlees terug?

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.

Wat kunt u doen tegen gevoelige tandhalzen?

  • U kunt zelf de gevoeligheid van de tandhalzen verminderen door een tandpasta of gel te gebruiken tegen gevoelige tandhalzen en door te spoelen met een fluoride spoelmiddel. 
  • Poets op de juiste manier en geef dus niet te veel druk met de tandenborstel. Hiermee minimaliseer je de beschadiging van de tandhals en voorkom je gaatjes. 
  • Om de gevoeligheid te beperken, kan het belangrijk zijn dat u uw voedingspatroon verandert. Drinkt u bijvoorbeeld veel sappen of frisdrank, dan slijt het onbeschermde tandbeen gemakkelijk weg. De ingangen van de kanaaltjes worden breder. Hierdoor gaan de prikkels makkelijk door het tandbeen heen.

Als de gevoeligheid niet verdwijnt, kan er iets anders aan de hand zijn. Bespreek uw tandhalsgevoeligheid met uw tandarts of mondhygiënist.

Meer weten?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag aan een mooi en stralend gebit. 

Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):
Telefoonnummer:*
E-mailadres:
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*

*Verplichte velden