Verkleurde tanden

Iedereen heeft een ander gebit. Ook de kleur van de tanden is bij iedereen anders. Ook kan één gebit uit veel verschillende kleuren bestaan. Dit komt doordat de kleur van het tandbeen erfelijk bepaald is. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen voornamelijk de kleur van de tand. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden, daardoor zijn deze tanden vaak wat geler. 

Het ontstaan van verkleurde tanden

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen uitwendige verkleuringen (verkleuringen aan het tand- of kiesoppervlak) en inwendige verkleuringen (verkleuringen in het tandbeen en glazuur). 

Uitwendige verkleuringen

Uitwendige verkleuringen kunnen ontstaan door kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen (bijvoorbeeld koffie, thee, rode wijn en tabak). Deze stoffen dringen in het tandplak op de tanden en kiezen en veroorzaken verkleuringen.

Inwendige verkleuringen

Inwendige verkleuringen kunnen verschillende oorzaken hebben. Wij zetten ze hieronder voor u op een rijtje:

  • Een val of een harde klap op de tand: Hierdoor kan uw tand geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een 'dode' tand genoemd omdat de tandzenuw is afgestorven. Wanneer uw tand geleideliljk geel verkleurt, is dat een teken dat de tandzenuw zich terugtrekt. Deze verkleuringen kan de tandarts meestal verhelpen.

  • Het verouderingsproces: Tijdens het ouder worden, wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker. Er komen barsten in het dunnere glazuur. Hierdoor kunnen kleurstoffen uit voedings- en genotmiddelen makkelijker in de tand komen. Meestal kan de tandarts deze verkleuring verhelpen.

  • Een grijze of zwarte vulling in de tand of kies: Omdat de vulling anders van kleur is, steekt deze af tegen de rest van uw gebit. Deze vulling kan de tandarts vervangen door een witte (kunststof) vulling.

  • Ontwikkelingsstoornissen in het begin van de ontwikkeling van de tand (tandkiem) of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd: Deze verkleuringen zijn bandvormig of vlekachtig. De tandarts kan deze verkleuringen wegslijpen en herstellen met tandkleurig vulmateriaal.

 
Oplossing?

In veel gevallen is het mogelijk uw tanden een mooiere kleur te geven. Denkt u hierbij aan het plaatsen van facings of het bleken van de tanden. Neem contact met ons op, wij helpen u graag aan een mooi en stralend gebit. 

Geslacht:*
Naam:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj bijv: 01-10-1983):
Telefoonnummer:*
E-mailadres:
Uw opmerking/vraag is gericht aan:*
Opmerking/vraag:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*

*Verplichte velden