Slechte mondhygiëne

Slechte mondhygiëne kan risico’s met zich meebrengen voor de staat van uw gebit. Maar ook bepaalde ziektes (zoals diabetes, hart-of vaatziekten) kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van uw gebit en/ of tandvlees. Een bezoek aan een mondhygiënist kan dan veel toegevoegde waarde hebben. Overigens kan ook een ongezonde levensstijl (zoals overmatig alcoholgebruik en roken) gebitsrisico’s met zich meebrengen.

Het hart en mondgezondheid

De laatste jaren is er in de media regelmatig aandacht besteed aan de relatie tussen mondhygiëne en de algemene gezondheid. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat slechte mondhygiëne kan leiden tot o.a. aderverkalking, met een verhoogd risico op hart en vaatziekten als gevolg.

Maar ook wordt er in de medische wereld steeds vaker verband gelegd met kanker (maag, darmen en alvleeskanker) als gevolg van slechte mondhygiëne. Met name bij mannen zou de kans op kanker aan de alvleesklier hierdoor groter zijn. Door slechte mondhygiëne kan tandvleesontsteking ontstaan en krijgen bacteriën de kans schade aan te richten. En helaas lijkt het er dus op, dat die schade niet alleen tot de mond beperkt blijft.

Wat kunt u zelf doen?

  • Tweemaal daags uw tanden goed poetsen.
  • Tweemaal daags uw tanden goed flossen.
  • Een regelmatig bezoek aan de tandarts en mondhygiënist.

Mondhygiëne en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel in het lichaam van een vrouw. Juist in deze periode is het extra belangrijk om uw gebit goed te onderhouden. De hormoonspiegel in het lichaam stijgt waardoor het tandvlees roder wordt en soms opzwelt. Ook kan het sneller gaan bloeden bij het  tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen met parodontitis-problemen (tandvleesontsteking) een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind of een kind met een laag geboortegewicht.

Wat is het advies?

  • Indien een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking heeft, is het van belang dit vóór de zwangerschap te behandelen. 
  • Laat het gebit daarom regelmatig controleren. 
  • Het is belangrijk om tijdens uw zwangerschap gewoon naar de tandarts/mondhygiënist te blijven gaan.

Voor mondhygiëne-adviezen tijdens de zwangerschap kunt u terecht bij uw tandarts of mondhygiënist.

Roken en mondgezondheid

Dat roken niet goed is voor de gezondheid is algemeen bekend. Roken heeft echter ook een schadelijke uitwerking op de mondgezondheid en dat is minder bekend. Zo remt roken b.v. ook de genezingsprocessen in de mond. Daarnaast verkleuren tanden en kiezen sneller en treden ook verkleuringen van vullingen en kunstgebitten eerder op.
Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat roken invloed heeft op de mondgezondheid. Rokers zijn vatbaarder voor tandvleesontstekingen en ontwikkelen daardoor op jongere leeftijd parodontitis dan niet-rokers. Bloedend tandvlees is een eerste aanwijzing voor het begin van ontstoken tandvlees, maar nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en het tandvlees niet snel bloedt. Daardoor komen u en uw tandarts of mondhygiënist er vaak laat achter dat het tandvlees ontstoken is.

Wat is het advies?

Stoppen met roken voorkomt dat de mondgezondheid verder verslechtert. Ook zorgt het ervoor dat de behandeling door de mondhygiënist meer succes heeft. Lukt dat echt niet, wees er dan van bewust welke risico’s roken met zich meebrengt en probeer te minderen.

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom!

Nieuwe patiënten zijn van harte welkom bij Klaassen Mondzorg Totaal. Inschrijven kan nu eenvoudig online!

Let op: dit formulier is niet bedoeld voor het afzeggen of wijzigen van afspraken. Neem hiervoor telefonisch contact op met de desbetreffende praktijk.

Naam:*
Adres:*
Postcode /Woonplaats:*
Telefoonnummer:*
Geslacht:*
Emailadres:*
Geboortedatum (dd-mm-jjjj vb: 01-10-1983):*
BSN-nr. / Sofinummer:*
Vestiging van uw keuze:*
Naam zorgverzekeraar:
Hoe kent u ons?:
Reden inschrijving:
Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? (maximaal 6 per jaar):*
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:
Nog een familielid toevoegen:
Naam:
Geslacht:
Geboortedatum:

*Verplichte velden